Хранене в детската градина

Храненето на детето е важна тема за всички.  В повечето случаи при навършване на една годинка на детето, то постъпва в детската градина. Често  прекарва там целия ден и съответно закусва, обядва и има следобедна закуска.

Менюто в ДГ 151 „Леда Милева“ се изготвя от главната медицинска сестра, домакин и готвач и е съобразено с нуждите на децата в съответната възрастова група. В детската градина има деца от 1 до 7 годишна възраст, разпределени в 8 групи. Менюто основно се състои от здравословни храни – плодове, зеленчуци, месо, риба и други,  предимно пълнозърнест, а не бял хляб.  Редовно се приемат млечни продукти. Храната се приготвя само чрез печене и варене, не се пържи. Между закуската и обяда задължително има междинна закуска от плод.

            В нашата детска градина има  кухня, в която работят двама готвачи. Те спазват изготвеното меню. Готви се  по рецептурник, защото готвенето за малки деца е строго определено. Слага се много по-малко сол и захар, някои подправки не се използват. Размерът на порциите също е определен според нормите за здравословно хранене според възрастта на децата в различните групи.

Менюто за седмицата обикновено се разпечатва и слага на таблата по групите, за да знаят родителите всеки ден с какво се хранят децата.

                                                                                          Здравословно хранене

 

 

cdg151@abv.bg